Fitspiraatio somessa

Fitspiraatio, fitspiration ja fitspo viittaavat sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa, esiintyvään trendiin, jossa keskitytään tuottamaan sisältöä, joka korostaa liikuntaa, terveellistä ruokavaliota sekä lihaksikkaita vartaloita. Vaikka fitspiraation tavoitteena on nimensä mukaisesta inspiroida ja kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän sekä panostamaan omaan hyvinvointiinsa, on tärkeää olla tietoinen myös siihen liittyvistä potentiaalisista haittavaikutuksista, joita ovat:

  • Epärealististen kauneusihanteiden ja ulkonäköpaineiden muodostuminen ja lisääntyminen

  • Keho- ja painohäpeä

  • Tyytymättömyys omaan kehoon, heikompi kehosuhde, halu muokata omaa ulkonäköä esim. laihduttamalla

  • Henkisen kuormituksen lisääntyminen ja mielenterveyden heikentyminen

  • Sosiaalinen vertailu

  • Itseobjektifiointi = oman kehon esineellistäminen ja arvon määrittäminen ulkonäön perusteella

  • Itsetunnon aleneminen, huonommuuden tunne

  • Ahdistuneisuuden, masennuksen ja syömishäiriöiden lisääntynyt sairastumisriski

Useat näistä haittavaikutuksista johtuvat fitspiraation ulkonäkökeskeisyydestä. Yleensä fitspiraatio korostaa fyysistä kuntoa nimenomaan ulkonäön, kehonmuokkauksen ja diettaamisen näkökulmasta vahvistaen valloillaan olevia kapeita ja usein myös epärealistisia kauneusihanteita. Tämä voi aiheuttaa ulkonäköpaineita omasta kehosta, lisätä vertailua muihin ja täten huonommuuden tunnetta itsestä sekä heikentää henkistä hyvinvointia. Diettaaminen taas voi kannustaa rajoittavaan syömiskäyttäytymiseen, joka voi johtaa jopa syömishäiriöihin. Tällaiset vaikutukset ovat erityisen voimakkaita nuorilla aikuisilla ja teini-ikäisillä, jotka ovat alttiita vertailulle ja ulkonäköpaineille.

Fitspiraation haittavaikutuksiin voi yrittää vaikuttaa omalla somekäyttäytymisellään. Vaikuttajat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, millaista sisältöä instagramiin jakavat – korostavatko postaukset ulkonäköä vaiko kenties suorituskyvyn, voimatasojen tai jaksamisen parantumista. Käyttäjät voivat sen sijaan itse päättää, millaista sisältöä he haluavat feedillään nähdä. Toki tämä vaatii käyttäjältä lähdekriittisyyttä sekä medialukutaitoa. Seuraamalla monipuolisempia ja (keho)positiivisempia tilejä, voi omalla toiminnallaan vähentää omia ulkonäköpaineita ja parantaa henkistä hyvinvointiaan.

Lisäksi ulkonäön korostamisen sijaan motivaatiota liikuntaan voi lähteä hakemaan muualta. Fyysinen aktiivisuus ja terveellinen ruokavalio edistävät kokonaisvaltaista terveyttä, auttavat sairauksien ehkäisyssä sekä parantavat mielenterveyttä monin eri tavoin. Lisäksi terveelliset elintavat parantavat liikunnan aikaista suorituskykyä ja edistävät harjoituksista palautumista. Liikunnan tavoitteiksi voi ulkonäön sijaan asettaa esimerkiksi voimatasojen kasvamisen, aerobisen kunnon kehittymisen tai arjessa jaksamisen parantumisen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että fitspiraatio-ilmiöön liittyy sekä myönteisiä että negatiivisia vaikutuksia. Me IPT:llä kannustamme sosiaalisen median käyttäjiä tarkastelemaan kriittisesti kuluttamaansa sisältöä ja muistuttamaan itseään siitä, että jokainen keho on erilainen ja ainutlaatuinen. Nämä ovat myös aiheita, joista PT:nä voi keskustella asiakkaidensa kanssa.

Lähteet:

Alberga AS, Withnell SJ, von Ranson KM. (2018). Fitspiration and thinspiration: a comparison across three social networking sites. J Eat Disord 6.

Faelens L, Hoorelbeke K, Cambier R, ym. (2021) The relationship between Instagram use and indicators of mental health: A systematic review. Comput Hum Behav 4:100121.

Fioravanti G, Svicher A, Ceragioli G, Bruni V, Casale S. (2021). Examining the impact of daily exposure to body-positive and fitspiration Instagram content on young women’s mood and body image: An intensive longitudinal study. New Media Soc 146144482110389.

Tiggemann M, Zaccardo M. (2018). ‘Strong is the New Skinny’: A Content Analysis of #Fitspiration Images on Instagram. J Health Psychol 23:1003-1011.