Personal trainerin ura

Mikäli harkitset kouluttautumista personal traineriksi, mutta et ole täysin varma, mitä ammatti ja ura pitää sisällään, saat varmasti hyvää infoa tämän sivun lukemisesta.

Mitä personal trainerin työ sisältää?

Asiakaspalvelua

Personal trainerin työ on jatkuvaa asiakaspalvelua. Oli kyseessä sitten alkukonsultaatio, ohjelmoinnin suorittaminen tai valmennustapaaminen salilla, personal trainer on asiakaspalvelija. Ammatti onkin erittäin ihmisläheinen ja sisältää jatkuvia kontakteja sekä kasvotusten että sähköisesti.

Opettamista

Personal trainer näyttää, ohjaa ja opettaa asiakkailleen turvalliset suoritustekniikat, jotta asiakkaat eivät loukkaannu. Personal trainer jakaa tietoa hyvinvoinnin eri osa-alueilta auttaakseen asiakkaitaan saavuttamaan tavoitteensa.

Treeni- ja ravinto-ohjelmien ohjelmointia

Monelle tulee yllätyksenä, että personal trainerin ammatissa suurin osa työajasta ei kulukaan kuntosalilla ohjaten, vaan tietokoneen ääressä. Ohjelmointi on valmennustyön kulmakivi, ja siihen kuluu jopa 50% työajasta.

Asiakasseurantaa

Asiakasta ja hänen edistymistään on jatkuvasti seurattava, jotta tiedetään milloin on aika esimerkiksi lisätä intensiteettiä ja volyymia treeniin. Seuranta on myös tärkeää asiakkaan hyvinvoinnin kannalta, jotta asiakas ei ylirasita itseään tai loukkaannu. Asiakasseurantaa on hyvä tehdä vähintään kerran viikossa asiakkaan kanssa kommunikoiden. Asiakasseurantaan kuuluu myös erilaisten testien ja mittausten tekeminen, joiden avulla voidaan seurata asiakkaan kehitystä.

Hyvinvoinnin tukemista

Personal trainerilla on suuri rooli asiakkaansa hyvinvoinnin edistämisessä. Hyvinvointia voidaan tukea paitsi treeni- ja ravinto-ohjelmien ja valmennustapaamisten avulla, myös keskustelemalla asiakkaan kanssa. Personal trainer voi myös havaita, mikäli asiakas on loukkaantunut tai kärsii vanhasta kuntouttamattomasta liikuntavammasta tai esimerkiksi mielenterveyden häiriöistä. Tällöin personal trainerin tehtävänä on ohjeistaa asiakastaan eteenpäin, jotta hän saa tarvitsemaansa hoitoa.

Asiakkaiden motivointia

Motivointi voi tarkoittaa kannustamista salilla tai kehujen antamista hyvistä suorituksista. Motivointia on myös laadukas ohjelmointi ja se, että asiakas saavuttaa tavoitteitaan. Hyvä motivointikeino on myös valintojen perusteleminen: kun asiakas ymmärtää, miksi jotain tiettyä asiaa tehdään, hänen on helpompaa sitoutua prosessiin.


PT-työn positiiviset puolet

Harrastuksesta ammatti

Personal trainerin ammattiin hakeutuu useimmiten ihmiset, keillä on vahva lajitausta tai treenirutiini. Personal trainerin ammatti ja liikunta-alalla toimiminen vaatii intohimoa ja jatkuvaa halua kehittyä. Kun teet harrastuksesta ammatin, motivaatio työntekoa kohtaan säilyy korkeana.

Hyvät tulevaisuuden näkymät

Hyvinvointi tulee aina olemaan osa ihmisten arkea, samoin personal trainerit. Valmentajia ei tulla korvaamaan roboteilla, vaan alalla on aina tilaa uusille valmentajille. PT:n työstä vetovoimaisen tekee myös monipuolinen työnkuva ja mahdollisuus tehdä töitä lähestulkoon missä vain - etenkin yrittäjänä. Ohjelmointi, markkinointi ja myynti vievät suuren osan personal trainerin ammatista, joten joustavuus työskentelytavoissa on tärkeää. PT:n ammatti ei siis sido sinua kuntosalin toimistoon, ellet itse niin halua.

Tulosten seuraaminen

Personal trainerin työn palkitsevimmat hetket liittyvät lähestulkoon aina siihen, kun asiakas saavuttaa tavoitteensa. Tilanteisiin liittyy paitsi ylpeys asiakkaan saavutuksista, myös varmistus siitä, että tekee valmentajana oikeita asioita.

Jatkuva kehittyminen

Personal trainer ei ole ikinä valmis, eikä yksikään työpäivä vastaa toista. Liikunta-ala on kasvussa ja vielä on esimerkiksi paljon aihealueita, joista ei ole tehty tutkimuksia. Valmentaja voi ylläpitää omaa osaamistaan lukemalla tieteellisiä tutkimuksia ja soveltamalla tutkimustuloksia omaan työhönsä. Lisäksi omaa osaamista voi aina syventää lisäkoulutusten avulla.


PT-työn vaativammat puolet

Haastavat asiakkaat

Jokaisella asiakkaalla on oma taustansa ja sen takia jokaisen asiakkaan kanssa on treenattava eri tavalla. Asiakkaalla voi esimerkiksi olla jonkinlainen vamma, joka on otettava huomioon, kun asiakkaan kanssa tehdään töitä. Asiakkaan tausta ja treenien mukauttaminen antavat valmentajalle lisähaastetta ja vastuuta.

Asiakas voi myös elää arkeaan mielenterveyden häiriöiden kanssa. Mikäli arkeen kuuluu masennus tai syömishäiriö, on tärkeää, että personal trainer kannustaa, motivoi ja ymmärtää, mutta tiedostaa myös oman osaamisensa rajat. Asiakkaan hyvinvointi on aina etusijalla, ja siksi personal trainerin pitää olla läsnä valmennussuhteessa keskivertoa enemmän.

Vaihtelevat työajat

PT:nä iltatyöt ovat todella yleisiä, sillä moni asiakas tekee töitä arkisin niin sanotusti toimistoaikaan, jolloin asiakas yleensä haluaa treenata klo 17 jälkeen. Valmennustapaamiset sijoittuvatkin usein klo 17-21 välille tai viikonlopuille.

PT:n palkka

PT:n palkasta olemme kirjoittaneet pidemmän tekstin ja voit lukea sen täällä.


Miltä PT:n työpäivä voi näyttää ja mitä se sisältää?

Täältä voit lukea mitä PT:n tavalliseen päivään kuuluu ja nähdä esimerkin siitä miltä tavallinen päivä voi näyttää PT-yrittäjänä.


Miten onnistut PT:nä?

Paras tapa varmistaa onnistuminen on kouluttautuminen. Vaikka kuka tahansa voi kutsua itseään valmentajaksi, on itsesi ja asiakkaittesi kannalta paras askel suorittaa personal trainer -koulutus ja todistaa, että olet vakavasti otettava personal trainer, jolla on liikunta-alan perusosaaminen hallussa.

Virheistä oppiminen

Kukaan ei ole ammattilainen heti alkuun ja jokainen tekee virheitä. Jos ja kun virhe sattuu, sinulla on mahdollisuus ottaa siitä opiksesi, jotta samaa virhettä ei tapahdu uudestaan.

Erikoisosaaminen

Yritä löytää oma erityisyytesi ja kysy itseltäsi “miksi minä?” Erikoisosaamista voivat tuoda oma lajitausta, arjen kokemus (esim. raskaus, vanhemmuus) tai erikoistuminen tiettyihin ruokavalioihin (esim. keto, kasvisruokavalio). Käytä erikoisosaamistasi hyödyksi tehdessäsi markkinointia

Oppimisen into

Hyvinvointia voi opiskella ja lukea vaikka kahdeksan tuntia joka päivä, ja koskaan tällä alalla ei valmistu. Jos pystyt pitämään kiinni oppimisen innosta, kehität osaamistasi ja itseäsi PT:nä jatkuvasti, tulet varmasti pärjäämään alalla.