Liikunnan vaikutus mielenterveyteen

Mielenterveys on erittäin ajankohtainen aihe vuonna 2022, kun ympärillämme olevat ihmiset kärsivät yhä enemmän ahdistuksesta ja masennuksesta. Voiko säännöllinen harjoittelu auttaa?

Systemaattisesti harjoittelevat ihmiset tekevät tämän osittain siksi, että treenaamisesta tulee hyvä mieli. Harjoittelu voi kohottaa mielialaa, parantaa keskittymiskykyä ja kehittää positiivista asennetta elämään. Harjoittelulla on merkittävä vaikutus mielenterveyteen seuraavilla alueilla:

  1. Aivojen kemikaalien, kuten serotoniinin, stressihormonien ja endorfiinien tasot muuttuvat harjoituksen aikana. Säännöllisesti harjoittelevat ihmiset ovat erittäin iloisia saavuttaessaan tavoitteensa tai onnistuessaan treenin aikana. 

  2. Harjoittelu vähentää luurankolihasten jännitystä, mikä auttaa kehoa rentoutumaan paremmin.

  3. Säännöllinen liikunta takaa paremman unen. Hyvä uni auttaa hallitsemaan tunteita paremmin, mikä puolestaan ​​tarkoittaa vakaampaa mielialaa päivän aikana ja siten parempaa itsehillintää, jaksamista ja itsetuntoa.

  4. Harjoittelu antaa tauon negatiivisista ajatuksista ja tarjoaa mahdollisuuksia voittaa itsensä luoden halun tulla paremmaksi ja paremmaksi. 

  5. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden kommunikoida enemmän ja saada sosiaalista tukea, jos treenaa esimerkiksi muiden kanssa.

  6. Liikunta nostaa kehon energiatasoa, mikä auttaa pääsemään eroon yleisestä väsymyksestä.

Harjoittelun ei tarvitse olla rasittavaa tai kestää kauan. Tutkimukset osoittavat, että matala tai kohtalainen harjoittelu riittää parantamaan mielialaa ja muuttamaan negatiivisia ajatusmalleja. Mikä tahansa treeni on siis parempi vaihtoehto, kuin treenien skippaaminen. Jos tunnet olosi ahdistuneeksi tai olet stressaantunut tai masentunut tänään, lisää treeni päiväjärjestykseesi. Jo 10 minuutin kävely auringossa, vartin joogasessio tai puolen tunnin lihaskuntotreeni tekee ololle ihmeitä.