Teoriaosuus paketissa: "luennoilla on vaihtelevat opettajat, mistä tykkään todella paljon"

Tämän blogitekstin on kirjoittanut IntensivePT:n opiskelija Annika Kyröläinen, joka on erityisen kiinnostunut tavoitteellisen urheilun ja 1. tyypin diabeteksen yhdistämisestä. Annika aloitti opintonsa 9.1.2023 ja päivittää matkastaan personal traineriksi sekä täällä blogissa että TikTokissa (@annikajennam). Ota siis kanavat seurantaan ja tule mukaan matkalle!


Teoriaosuus taputeltu! IntensivePT:llä teoriaosuus on neljän viikon mittainen jakso, jolloin luennot järjestetään reaaliaikaisina etäluentoina. Etäluennot mahdollistavat sen, että voi opiskella mistä päin Suomea tahansa tai miksei vaikka ulkomailtakin käsin halutessaan? Etäluennot on ajoitettu ilta-aikaan, minkä vuoksi ne on helppo mahduttaa omaan aikatauluun esimerkiksi töiden tai muiden opiskelujen ohella. Parasta tässä on kuitenkin se, että jokainen luento tallennetaan koulutuserän verkkosivuille. Tämän takia ei haittaa, vaikka ei pääsisi ihan jokaiselle luennolle mukaan reaaliaikaan!

Neljä viikkoa on siis istuttu tietokoneen ääressä. Kolmesta viiteen tuntia joka ilta maanantaista perjantaihin. Kuulostaa hullulta, mutta tällainen intensiivinen paketti mahdollistaa sen, että koulutuksesta voi halutessaan valmistua jopa kahdessa kuukaudessa! Mitään aikarajaa opinnoille ei kuitenkaan ole. Lisäksi luentotallenteet mahdollistavat sen, että voi opiskella itselleen sopivaan tahtiin niin halutessaan! Koulutus on siis tämän suhteen hyvin joustava.

Luennoilla on vaihtelevat opettajat, mistä tykkään todella paljon. Jokainen opettajista on oman osa-alueensa ammattilainen ja heiltä saa paljon erilaisia näkemyksiä asioihin. Lisäksi koska luentojen aiheet ovat kiinnostavia, aika kuluu kuin siivillä. Yhtäkkiä vain huomaa, että neljä viikkoa on kulunut ja on aika aloittaa itseopiskelu ja kertaaminen. Palataan tähän kuitenkin myöhemmin ja käydään ensin läpi teoriaviikkojen sisältö!

ENSIMMÄINEN TEORIAVIIKKO

Ensimmäisellä viikolla teorialuennoilla käytiin läpi perusteet. Aiheina oli työskentely PT:nä, anatomia, fysiologia, biomekaniikka ja urheilutiede. Anatomiassa ja fysiologiassa pureuduttiin oikeasti syvälle ihmiskehoon ja monelle nämä ovatkin hankalimpia aiheita. Myös minulle! Asiaa tuli paljon ja hyvin lyhyessä ajassa. Luennoilla opettajat kuitenkin painottivat koko ajan, että näiden asioiden oppiminen vie aikaa ja että aina saa kysyä tai laittaa viestiä, jos jää jotain epäselvää.

TOINEN TEORIAVIIKKO

Toisella teoriaviikolla käsiteltiin työskentelyä liikunnan parissa. Tässä aiheina oli perusliikkeet, voimaharjoittelu, kunto- ja kestävyysharjoittelu, ohjelmointi sekä liikkuvuus. Näillä luennoilla oppilaatkin pääsivät aktiivisemmin osallistumaan, kun yhdessä opettajan kanssa käytiin läpi erilaisia tapauksia ja rakennettiin sitten treeniohjelmia.

Nämä aiheet olivat itselleni jo valmiiksi tutumpia, joten tämä viikko meni huomattavasti rennommin kuin ensimmäinen. Paljon uuttakin tietoa toki tarttui matkaan luennoilta!

KOLMAS TEORIAVIIKKO

Kolmannella teoriaviikolla pureuduttiin työskentelyyn ravitsemuksen parissa. Luentoaiheina oli ravitsemus, ravintolisät, psyykkinen valmennus, ravintoneuvonta ja biokemia sekä pakkausmerkinnät. Myös näillä luennoilla oppilaat pääsivät osallistumaan rakentaen tällä kertaa ravinto-ohjelmia.

Kolmas viikko oli omalta osaltani odotetuin, sillä ravitsemus ja sen mukauttaminen yksilölle sopivaksi kiinnostaa minua erityisesti tyypin 1 diabeetikkona.

NELJÄS TEORIAVIIKKO

Neljännellä eli viimeisellä viikolla teoriaa käsittelimme vielä asiakashankintaa ja vammojen tunnistamista. Luennot koskivat siis myyntiä ja markkinointia sekä urheilu- ja rasitusvammoja. Loppuluennolla kävimme läpi myös käytännön asioita liittyen teoriakokeisiin ja käytännön viikonloppuun. Viimeinen viikko oli ehdottomasti rennoin näistä kaikista, mutta sieltä sai paljon hyviä vinkkejä tulevaisuutta ajatellen!

KERTAAMINEN JA TEORIAKOE

Jokaisen luentoviikon jälkeen saimme koulutuserän Facebook-ryhmään listan kysymyksiä, joiden on tarkoitus valmistaa teoriakokeeseen kyseisissä aihealueissa. Vastaukset näihin kysymyksiin saa halutessaan palauttaa tarkistettavaksi, jolloin tehtävistä saa palautetta. Tämä on mielestäni ihan mielettömän hyvä käytäntö! Lisäksi koulutuksen järjestäjät kyselivät oppilaiden fiiliksiä muutenkin viikoittain tuolla Facebook-ryhmässä.

Hankalien aiheiden oppimista ja kertausta on ollut helpottamassa luentotallenteet sekä IntensivePT:ltä saatu ennakkomateriaali ja tehtäväkirja. Tallenteet voi katsoa niin monta kertaa kuin haluaa ja ne jäävät näkyviin itselle myös koulutuksesta valmistumisen jälkeen. Ei siis stressiä siitä, että noin 200 luuta ja lihasta latinaksi funktioineen ja kiinnityskohtineen pitäisi tarttua päähän yhdessä illassa!

Ennakkomateriaalin ja tehtäväkirjan avulla pääsi tutustumaan luennoilla käsiteltäviin aiheisiin jo ennen varsinaisen teoriaosuuden alkamista, joten ihan syvään päätyyn ei ole tarvinnut hypätä missään vaiheessa. Näiden materiaalien mukana tuli myös kuvia muun muassa lihaksista ja luustosta ja niistä sai rakenneltua kivan muistipelin itselle kertaamista ajatellen.

Teoriakokeet voi aloittaa omaan tahtiin heti, kun kokee että on kerrannut tarpeeksi ja osaa asiat hyvin! Oma tavoitteeni on suorittaa teoriakokeet ennen huhtikuun alussa pidettävää käytännön viikonloppua. Palaan myöhemmin kertomaan koeprosessista ja sen fiiliksistä lisää!