Annika Kyröläinen: "Haluaisin olla se valmentaja, jolla on ymmärrystä ja omakohtaista kokemusta diabeteksen sairastamisesta"

Tämän blogitekstin on kirjoittanut IntensivePT:ltä huhtikuussa 2023 kansainväliseksi personal traineriksi valmistunut Annika Kyröläinen.


Kuulostaa kliseiseltä, mutta olen aina ollut kiinnostunut liikunnasta ja hyvinvoinnista. Sen jälkeen, kun minulla diagnosoitiin tyypin 1 diabetes, olin aika hukassa. Diabeteksen ja kilpaurheilun yhteensovittaminen ei ole aina helpoimmasta päästä ja apuja ulkopuolelta ei ihan hirveästi löytynyt. Luonnollisesti päätin siis opiskella asioita itse ja ajattelin, että haluaisin ja voisin mahdollisesti auttaa muitakin samassa tilanteessa olevia. Ensimmäisenä askeleena tällä tiellä päädyin siis opiskelemaan personal traineriksi!

Koulutus ja sieltä ammennettu osaaminen tuli hyötykäyttöön heti, sillä pääsin aloittamaan työt valmistumisen jälkeen Valmennuskeskus Voimalan tiimissä. Toimin siis jo tällä hetkellä valmentajana ja yrittäjänä! Tuskin minua tältä polulta enää pois saa. PT-koulutuksesta sai paljon hyödyllisiä oppeja, joilla pääsin uralla alkuun, mutta ei tällä alalla voi ikinä olla niin sanotusti valmis. Aion siis kouluttautua vielä lisää ja tavoitteena olisi tulevaisuudessa laajentaa toimintaani niin, että se ei rajoittuisi pelkästään Ouluun!

Tulevaisuudessa haluaisin olla valmentaja, joka valmentaisi muita diabeetikoita. Haluaisin olla se valmentaja, jolla on ymmärrystä ja omakohtaista kokemusta sairaudesta sekä sen ja esimerkiksi liikunnan yhdistämisestä. Haluaisin tulevaisuudessa opiskella psyykkistä valmentamista lisää ja olla malliesimerkki siitä, että sairaus ei ole este. Toki se voi olla pieni hidaste, mutta ei missään tapauksessa este!

Valmennuksissani tärkeimpänä haluan ehdottomasti arvottaa, että jokainen ihminen on yksilö. Haluan kohdata jokaisen valmennettavan yksilönä ja pyrkiä luomaan niin harjoitus- kuin ravinto-ohjelmat nimenomaan yksilöllisesti kunkin mieltymyksiä mukaillen. Ohjelmia luodessa haluan ottaa huomioon elämän ja arjen kokonaiskuormituksen sekä fyysisen hyvinvoinnin ja mahdollisten sairauksien tai vammojen lisäksi mielen hyvinvoinnin. Toki valmennusfilosofiani varmasti kehittyy tässä vielä kokemuksen karttuessa, mutta sen osaan sanoa, että minun valmennuksiin eivät kuulu tiukat esimerkiksi kuukauden dieetit.

Mitä haluaisit sanoa ihmisille, ketkä pohtivat PT:n palkkaamista?

Palkatkaa. Ehdottomasti palkatkaa, jos vain kukkaro antaa myöten. Omaan hyvinvointiin panostaminen on erittäin tärkeää. PT:ltä saa korvaamattoman tuen ja viimeisimpiin tutkimustietoihin perustuvan tietotaidon esimerkiksi elämäntapamuutosmatkalle tai kisoihin valmistautumiseen. Vaikka olisit jo kokenut treenaaja, väitän, että valmentajan kanssa treenaamisesta saa itsestään aina hiukan enemmän irti!

Entä niille, ketkä pohtivat opiskelua PT:ksi?

Mikäli PT:n hommat yhtään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti kouluttautua. Tällä alalla työt ei lopu kesken, vaikka tekijöitä onkin paljon. Lisäksi ala kehittyy ja kasvaa koko ajan. Vaikka et ikinä päätyisikään työskentelemään varsinaisesti PT:nä, koulutuksesta ja tietotaidosta on silti paljon hyötyä esimerkiksi jo ihan omassa elämässä.


Minua ja minun matkaani personal trainerina, urheilijana ja diabeetikkona voi seurata sosiaalisessa mediassa sekä TikTokissa että Instagramissa.

https://www.instagram.com/annikajennam/

https://www.tiktok.com/@annikajennam