Koeprosessi Annikan näkökulmasta

Tämän blogitekstin on kirjoittanut IntensivePT:n opiskelija Annika Kyröläinen, joka on erityisen kiinnostunut tavoitteellisen urheilun ja 1. tyypin diabeteksen yhdistämisestä. Annika aloitti opintonsa 9.1.2023 ja päivittää matkastaan personal traineriksi sekä täällä blogissa että TikTokissa (@annikajennam). Ota siis kanavat seurantaan ja tule mukaan matkalle!


Koeprosessi… Se oli yhdenlainen työmaa, mutta nyt se on ohi!

IntensivePT:llä kokeet tehdään verkossa olevassa koeympäristössä. Tämä oli ainakin minulle erittäin mielekäs tapa suorittaa kokeet, kun ei tarvinnut stressata itse koetilannetta varsinaisesti. Vihaan isoissa ja kylmissä luokissa järjestettäviä kokeita, missä ei uskalla edes aivastaa saatikka asentoa vaihtaa täydellisen hiljaisuuden vallitessa. Kotona kahvikupposen äärellä kissan kehrätessä sylissä koetilanne oli siis huomattavasti rennompi ja pystyin keskittymään kokeiden tekemiseen ilman ylimääräistä stressiä. Lisäksi pystyin pitämään esimerkiksi ulkoilutaukoja ja syömään aina, kun siltä tuntui.

Koulutuksen kokeet on jaettu kahteen osaan: teoriakokeeseen ja käytännön kokeeseen. Näissä molemmissa on 6 erilaista osiota ja 10 päivää suoritusaikaa. Teoriakokeen osiot koostuivat erilaisista oikein-väärin-väittämistä ja monivalintakysymyksistä. Kuulostaa helpolta nakilta, mutta sitä se ei kyllä ollut. Esimerkiksi anatomia ja ne kaikki latinankieliset nimitykset piti olla oikeasti hallussa, jotta osasi klikkailla oikeita vaihtoehtoja. Kysymyksiä yhdessä osiossa saattoi olla jopa 50, kun aikaa puolestaan oli vain 60 minuuttia.

Teoriakokeet

Omat teoriakokeeni suoritin ennen käytännön viikonloppua. Olin jo useamman viikon käynyt luentoja läpi kerta toisensa jälkeen. Käytännössä välttelin vain kokeiden aloittamista, koska kuvittelin, että en osaa asioita tarpeeksi hyvin. Niinpä eräänä sateisena arki-iltana otin itseäni niskasta kiinni nyt-tai-ei-koskaan -asenteella ja aloitin vihdoin kokeet. Loppujen lopuksi suoritinkin kaikki teoriakokeen osiot sen saman illan aikana…

Anatomia ja fysiologia olivat itselleni ehdottomasti vaikeimmat osiot tuosta teoriasta (tai niin ainakin luulin) ja siksi suoritin ne ensin pois alta. Melkein voisi sanoa, että ihan turhaan olin näitä hullun lailla stressannut. Minä oikeasti osasin ne asiat. Sain molemmat noista osioista heittämällä läpi ensimmäisellä yrityksellä. Ainoa osio, mistä en päässyt ensimmäisellä yrittämällä läpi, oli ravitsemus. Siellä oli muutamia vähän hassuja kompakysymyksiä, joista laitoinkin palautetta menemään kokeiden jälkeen.

Käytännön kokeet

Käytännön kokeet suoritin käytännön viikonlopun jälkeen. Niitä varten en oikeastaan edes kerrannut enää mitään, vaikka stressasin niitä todennäköisesti vielä enemmän kuin teoriakokeita. Jo ensimmäisessä käytännön kokeen osiossa minulla tökki pahasti ja olin varma, että olen ymmärtänyt tehtävänannon väärin. Tarkastuksesta tuli kuitenkin (jo seuraavana päivänä) takaisin 100/100 arvostelu, joka antoi itsevarmuutta jatkaa muihin osioihin.

Tein kokeen osioita alkuun melko rennolla aikataululla, koska teoriakokeissa tuntui, että suoritusaikaa olisi ollut vaikka muille jakaa. Käytännön kokeissa meinasi kuitenkin tulla kiire. Tehtävät olivat oikeasti laajoja ja aikaa vieviä. Hieman idioottina vielä jätin lopputehtävän viimeiselle päivälle. Tein tehtävää lähes 10 tuntia putkeen ja lopputuloksena palautin 47 sivuisen dokumentin. Siinä vaiheessa vain toivoin parasta, sillä aika ei olisi riittänyt tehtävän korjaamiseen enää, mikäli se ei olisi mennyt läpi. En voi suositella kenellekään tätä tyyliä…

Onnekseni lopputehtävä meni kuitenkin läpi ja vieläpä hyvillä arvosteluilla (100/100). Nyt on siis pakko sanoa muille opiskelijoille, että luottakaa itseenne ja aloittakaa ne kokeet!