Liikkeelle lähteminen ja sen haasteet: Innostuksen alkusysäys ja sen ylläpitäminen

Tämän blogitekstin on kirjoittanut IntensivePT:n opiskelija Jenni Harju. Jenni on aloittanut PT-koulutuksensa 21.8.2023.


Taas se aika vuodesta, jolloin alkuvuoden tuoksuva raikkaus houkuttelee monia meistä aloittamaan uuden liikuntaohjelman. Kuntosalit täyttyvät uudesta vuodesta innostuneista kuntoilijoista, jotka haluavat voida paremmin. Innostus ja päätös liikkumisen aloittamisesta tuntuvat ensimmäisinä päivinä tai viikkoina voimakkailta, mutta miksi tämä into ja aktiivisuus alkavat usein hiipua nopeasti ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan? Voisimmeko tehdä tähän muutos ja saada ihmiset ylläpitämään innostustaan. Kysymys kuuluukin - miten voimme ylläpitää liikkumista, kun alkuvaiheen hehku onkin jo hiipunut?

Ensimmäiset askeleet liikunnan maailmaan voivat olla innostavia ja motivoivia. Monet meistä kokevat aloitusvaiheen adrenaliinin, joka saa meidät tuntemaan olomme energisemmäksi ja terveellisemmäksi. Kuitenkin tämä alkuvaiheen innostus voi taittua muutamassa viikossa erilaisten esteiden, kuten kiireen, stressin tai motivaation puutteen vuoksi. Tässä kohtaa voitkin kysyä itseltäsi tai, jos olet valmentaja, valmennettavaltasi: ”Mihin tarvitsen liikuntaa?” ja ”Mikä sai minut aloittamaan?”

Yksi yleinen syy liikkumisen lopettamiseen on liian suurten tavoitteiden asettaminen alussa. Kun asetamme itsellemme liian suuren haasteen, voimme tuntea olevamme ylivoimaisen tehtävän edessä ja menettää motivaation nopeasti. Tämä johtaa helposti siihen, että liikkumisesta tuleekin lyhytaikainen projekti sen sijaan, että se olisi osa pysyvää elämäntapaa.

Miten sitten saadaan liikunnasta juurikin se haluttu elämäntapa?

Annan sulle pari vinkkiä:

Aseta realistiset tavoitteet. Millaiset tavoitteet sitten ovat niitä realistisia? Muistan itse joskus miettineeni asiaa ja ihmetellyt, miten minä, aloittelija, voin tietää mikä on realistista. Kysy tässä kohtaa itseltäsi: Mitä haluan liikunnalta?” Kysymys voi helpotta alkutavoitteiden laatimista. Yleisimmin riittää, että aloitat pienillä ja saavutettavilla tavoitteilla, sillä pienet voitot motivoivat ja auttavat ylläpitämään liikkumisen iloa. Realistiset tavoitteet riippuvat paljon esimerkiksi omasta taustastasi, joten siksi kukaan ei voi antaa absoluuttista totuutta.

Seuraava vinkki on löytää nautinto liikunnasta, valitsemalla liikuntamuoto, joka tuottaa juuri sinulle iloa. Olipa se sitten kuntosaliharjoittelu, pyöräily tai luonnossa kävely, nautinto on avain liikkumisen jatkumiseen. Muista myös monipuolisuus ja yritä olla keskittymättä liikaa yhteen lajiin, vaan anna mahdollisuus myös muille lajeille. Monipuolinen harjoittelu voi nimittäin pitää harjoittelun mielenkiintoisempana ja ehkäistä tylsistymistä ja voitkin löytää itsellesi vielä mielekkäämmän tavan liikkua.

Voit myös aikatauluttaa treenisi liittämällä ne osaksi päivittäistä rutiiniasi. Aikataulutetut liikuntasessiot voivat olla helpommin ylläpidettävissä kuin satunnaiset yritykset. Lisäksi ystävän tai ryhmän kanssa liikkumisesta voi tehdä sosiaalista ja tarjota tukea sekä motivaatiota, kun innostus hiipuu. Tässäkin kohtaa tulee muistaa, että olemme kaikki omia yksilöitämme ja toiset viihtyvät enemmän ryhmissä ja haluavat sosiaalista kanssakäymistä myös liikunnan parissa, kun toiset taas tarvitsevat yksinoloa, rauhaa ja hiljaisuutta. Kokeilemalla selviää, mikä on itselle paras ratkaisu!

Lopuksi haluan muistuttaa, että on täysin normaalia kohdata liikunnallisia laskusuhdanteita. Hyväksy nämä hetket, äläkä syytä itseäsi, ja palaa liikunnan pariin, kun olet valmis. Liikkumisen aloittaminen ja ylläpitäminen kuitenkin vaativat tietoista ponnistelua ja itsetuntemusta, joten ei olekaan välttämättä niin helppoa ja samanlaista kuin on itse ajatellut. Tärkeää on ymmärtää, että motivaatio voi aaltoilla ja olla ajoittain varsinaista vuoristorataa, mutta pysyvä muutos tapahtuu sitkeällä ja realistisella asenteella. Pienet askeleet kun voivat johtaa suuriin muutoksiin, kun pienestä purosta tuleekin suuri valtameri ja näin liikkumisesta voi tulla nautinnollinen ja kestävä osa elämäämme. Joten miksi emme antaisi itsellemme mahdollisuutta tehdä liikkumisesta pysyvä osa hyvinvointiamme? Tärkeintä tällä matkalla olet sinä itse, sun hyvinvointi ja terveys. 

Jenni <3