Muistutuksia joulunajan syömiseen



1️⃣ Ei kommentoida toisten kehoja tai syömistä, vaan annetaan ruoka- ja kehorauha kaikille.

Jokaisella on yksilöllinen suhde omaan kehoonsa sekä ruokaan. Siksi on hyvä muistaa, että jokaisella on oikeus ruoka- ja kehorauhaan. Vaikka toisen syömää ruokamäärää tai mahdollista ulkonäön muuttumista tekisi mieli kommentoida, jätetään kommentit sanomatta. Kommentit ruoan määrästä tai ruokailutavoista voivat aiheuttaa hämmennystä, ahdistusta tai jopa laukaista syömishäiriöoireilua varsinkin niillä, joilla on herkkä suhde ruokaan ja kehoonsa. Lisäksi kehon kommentointi voi aiheuttaa häpeää sekä haasteita itsetunnon kanssa.

2️⃣ Ruokaa ei tarvitse ansaita. Unohda siis syömisen rajoittaminen, paastoaminen ja liikunnan lisääminen ennen sekä jälkeen joulupyhien.

Ruokaa ei tarvitse ansaita jouluna eikä minään muunakaan päivänä. Ennen joulua ei siis tarvitse lisätä liikuntaa tai paastota “ansaitakseen” joulun ajan syömisen. Sama pätee myös joulupyhien jälkeen - jos jouluna tuli syötyä tavallista enemmän, syötyä määrää ei tarvitse kompensoida liikunnalla tai aterioita pienentämällä. Keho tarvitsee ravintoa joka päivä, myös jouluna ja pyhien jälkeen.

3️⃣ Muista salliva suhtautuminen syömiseen ja kuuntele omaa kehoa niin jouluna kuin vuoden jokaisena muunakin päivänä.

On täysin sallittua syödä oman halunsa ja tarpeensa mukaan, nauttia ruoasta sekä herkutella jouluna. Syömisen jälkeen ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa syödystä ruoasta tai sen määrästä - satunnainen herkuttelu ei kaada kenenkään maailmaa. Ruoasta on myös ok kieltäytyä eikä ole pakko syödä kaikkea mitä tarjotaan. Jouluna - niin kuin vuoden jokaisena päivänä - on tärkeää syödä omaa kehoa kuunnellen. Joulupyhinä syöminen saattaa lähteä helposti käsistä, jos ruokia tai herkkuja on tottunut rajoittamaan. Sallimalla herkut ja suklaat myös joulun ulkopuolella vähentää todennäköisyyttä ruoan ja herkkujen ylensyönnille.

4️⃣ Pidä kiinni omista rajoistasi ja muista, että jouluruokia ei ole pakko syödä - joulu on yksi päivä muiden joukossa, ja voit hyvin syödä juuri niitä ruokia kuin itse haluat!

Pidä omat rajat myös jouluruokien suhteen: sinun ei tarvitse syödä muita miellyttääksesi tai osoittaaksesi kiitosta ja arvostusta jouluruokien tekijää kohtaan. Esimerkiksi lautasta ei tarvitse syödä tyhjäksi - voit hyvin kertoa olevasi kylläinen ja kiittää ruoasta sen sijaan, että ahtaisit itsesi täyteen. Joulunaika saattaa olla monelle myös ahdistavaa ja haastavaa aikaa. Onkin täysin sallittua syödä jouluna ihan samalla tavalla kuin minä tahansa muuna päivänä. Jouluruokien sijaan aterian voi koostaa ihan perinteisestä arkiruoasta tai vaikkapa pizzasta.