Säännöllinen ateriarytmi

Yksi keskeinen hyvinvointiin liittyvä tekijä on säännöllinen ja yksilöllinen ateriarytmi. Se rakentuu usein kolmesta pääateriasta, joita ovat aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1-2 välipalasta. Aterioiden väliin suositellaan jätettäväksi 3-5 tuntia. Säännölliseen ateriarytmiin kannattaa pyrkiä joka päivä, myös viikonloppuisin, mutta siihen ei kannata suhtautua liian rajoittavasti ja joustamattomasti.

Säännöllisella aterirytmillä on monia hyötyjä. Se mm.

  • hillitsee näläntunnetta

  • pitää mielen virkeänä

  • auttaa jaksamaan

  • helpottaa syömisen hallintaa

  • auttaa nälkä- ja kylläisyysviestien tunnistamisessa

  • vähentää jatkuvaa napostelua

  • auttaa pitämään verensokerin tasaisena

  • tukee painonhallintaa

  • suojaa hampaita reikiintymiseltä

Ateriarytmissä voi olla parantamisen varaa, jos esiintyy toistuvasti kovia näläntunteita, syömishimoja sekä jatkuvaa napostelua. Tällöin olisi hyvä keskittyä seuraaviin seikkoihin:

  1. Aamupala olisi hyvä syödä viimeistään 2h kuluttua heräämisestä, mielellään jo aikaisemmin

  2. Aterioiden, varsinkin aamupalan, tulisi olla riittäviä

  3. Aamupala olisi hyvä syödä kerralla, poikkeuksena esim. aamuharjoitukset, jolloin jaetulle aamupalalla voi olla paikkansa

  4. Ateriavälin ei tulisi ylittää 5h

  5. Ateriarytmiä kannattaa pyrkiä rakentamaan oman arjen ympärille kehon viestejä kuunnellen

Lähteet:
Borg, P. 2018. Tunne nälkä!: Syö intuitiivisesti. Saavuta tuloksia. Gummerus Kustannus Oy, Helsinki.
Suikki, T. 2019. Ateriarytmin kulmakivet. Sydänliitto. https://sydan.fi/fakta/ateriarytmin-kulmakivet/