Stressin vaikutus kehoon

Stressi ei ole vain jännitystä, joka ilmenee, kun hermostumme - se on paljon laajempi ilmiö. Stressi on yleinen fyysinen reaktio erilaisiin ärsykkeisiin. Riippuen stressivaiheesta ja yksittäisen henkilön stressinsietokyvystä, keho voi reagoida eri tavalla. Joskus stressi saa kehomme toimimaan tehokkaammin. Toinen ääripää on kuitenkin se, kun henkilö uupuu ja menettää toimintakykynsä joko osittain tai kokonaan.

Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin, kuinka kehomme reagoi stressiin ja kuinka voimme auttaa itseämme.

Hartiat paljastavat stressin

Hartioiden asento on yksi selkeimmistä merkeistä, joihin on kiinnitettävä huomiota. Olet varmasti kokenut ja huomannut, kuinka hartiat nousevat, kun sinulla on kylmä. Samalla tavalla kehosi reagoi henkiseen stressiin. Molemmissa tapauksissa keho yrittää ottaa puolustusasennon. Se tapahtuu alitajuisesti ja periaatteessa automaattisesti, emmekä voi hallita sitä. Voimme kuitenkin huomata tämän muutoksen! Heti kun huomaat olkapäiden nousevan ja liikkuvan eteenpäin, pyöritä olkapäitäsi ympäri, vedä hartiat taaksepäin, suorista selkäsi ja työnnä olkapäät alas. Varmista, etteivät olkapääsi enää nouse ja pidä selkäsi suorana. Se auttaa sinua vähentämään stressin vaikutusta.

Hengitä syvään

Kuten aiemmin mainittiin, kehomme ottaa stressin vaikutuksen alaisena puolustusasennon ja yrittää suojella meitä ulkoisilta tekijöiltä. Ahdistuksessa, ärsytyksessä ja muissa kehon stressitilanteissa vatsalihakset jännittyvät ja pallea supistuu. Tämä estää keuhkoja toimimasta optimaalisesti ja tekee hengityksestä katkonaista ja pinnallista. Hengitämme tavallista nopeammin, mutta kehon hapen saanti heikkenee.

Hengitys on kuitenkin kehomme ainoa autonominen toiminto, jota voimme edelleen hallita. Yritä hengittää syvään ja rauhallisesti! Tämä auttaa kehoasi rentoutumaan ja pääsemään eroon jännityksestä.

Pidä tauko

Yleensä huomaamme stressin, kun on liian myöhäistä. Nopea elämäntahti, suuret vastuut, stressaava työympäristö – kaikki tämä vaikuttaa meihin merkittävästi. Tarkkaile, miltä sinusta tuntuu ja mitä merkkejä kehosi lähettää sinulle. Älä odota loppuunpalamista, vaan pidä tauko, kun tarvitset sitä. Huolehdi siitä, että kiireisimpänäkin aikana on parempi lähteä hetkeksi ulkoilemaan ja palata sitten töihin kuin istua väsyneenä tietokoneen näytön takana ja yrittää saada jotain aikaan. Tauon jälkeen pää toimii tehokkaammin ja ongelmat ratkeavat paljon nopeammin!