ARFID - syömishäiriö, jolle ominaista on rajoittunut ja valikoiva syöminen

ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) on tuore syömishäiriödiagnoosi, jota ei löydy vielä Suomen tautiluokituksesta. ARFIDille ominaista on rajoittunut ja valikoiva syöminen, vähäinen ruokahalu sekä syömisen seurausten pelko. Kaikki valikoiva syöminen ei kuitenkaan ole ARFIDia. (Syömishäiriöliitto, 2021.)

Milloin kyseessä on ARFID?

Kun vältettävien ruokien lista on pidempi kuin syötävien, voidaan alkaa puhua ARFIDista. Sallittava ruokalista saattaa sisältää muun muassa ainoastaan “valkoisia ruokia”, kuten kanaa, pastaa ja riisiä. (HS, 2022.)

ARFIDin diagnoimisessa keskitytään ravinnon pitkäaikaiseen tai pysyvään vaikeuteen tyydyttää henkilön ravitsemukselliset sekä energian saannin tarpeet. Syömishäiriöliitto (2021) kertoo, että ARFID ilmenee yhdellä TAI useammalla tavalla seuraavista:

  • Merkittävä painon lasku

  • Merkittävät puutokset ravitsemustilassa (kuten vitamiinien, valkuaisaineiden, raudan, kalkin ja muiden hivenaineiden puute)

  • riippuvuus suun kautta nautittavista lisäravinteista tai ruokintaletkusta

  • huomattava psykososiaalisen toimintakyvyn häiriintyminen. (Syömishäiriöliitto, 2021.)

Miten ARFID eroaa muista syömishäiriöistä?

Tunnetuimmissa syömishäiriöissä sairastunut saattaa pelätä lihomista tai runsasta kalorimäärää, hakea kontrollia ruokailun kautta tai käyttää ruokailua esimerkiksi “lääkkeenä” ahdistukseen ja pahaan oloon. ARFIDin taustalla on kuitenkin erilaiset syyt, kuten esimerkiksi epämiellyttävä ruoan rakenne, suutuntuma, maku tai tuoksu. (HS, 2022.)

Kuinka ARFID ilmenee sairastavan arjessa?

ARFIDia sairastava voi kokea syömisen vaikeaksi kodin tai tutun ympäristön ulkopuolella sekä muiden ihmisten seurassa. Toisten ihmisten syömisäänet saattavat olla erityisen ahdistavia. Ruoka saatetaan haluta syödä tietyltä lautaselta - esimerkiksi niin, että eri ruoka-aineet eivät pääse koskettamaan toisiaan. Sairastava saattaa kyetä syömään vain tietyn malliseksi pilkottuja tai tietyn värisiä ruokia. (Syömishäiriöliitto, 2021.) ARFIDia sairastava voi myös kokea pelkoa esimerkiksi tukehtumisesta tai oksentamisesta ruokailun aikana. (National Eating Disorders, 2022.)

Muuta huomioitavaa

“ARFID-oireileva ihminen ei ole tahallaan hankala tai nirso, vaan valikoivan syömisen taustalla on erilainen aistikokemus tai vaikeita syömiseen liittyviä pelkoja”, kommentoi Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professori Anna Keski-Rahkonen Helsingin Sanomien (2022) artikkelissa. Ominaisuutta ei voi muuttaa tahdonvoimalla, painostamalla tai lahjomalla - kyseessä ei ole sairastavan valinta. (Syömishäiriöliitto, 2021.)

Lähteet:

Helsingin Sanomat. 24.2.2022. Mikä ihme on ARFID? Asiantuntija kertoo, mitä yleistyvästä syömishäiriöstä tulee tietää. Luettavissa: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4486831

National Eating Disorders. 2022. Avoidant Restrictive Food Intake Disorder (ARFID). Luettavissa: https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/arfid

Syömishäiriöliitto. 19.10.2021. ARFID - kun ruoka pelottaa, inhottaa tai ei kiinnosta. Luettavissa: https://syomishairioliitto.fi/blogi/arfid-kun-ruoka-pelottaa-inhottaa-tai-ei-kiinnosta

RavitsemusAnnu Keskisaari