Hyvä paha suola

Suola on tärkeä ravintoaine, joka on välttämätön elimistön toiminnalle. Suolaa tarvitaan mm. nestetasapainon ylläpitoon, hermoimpulssien kulkuun sekä ruoansulatuksen toimintaan.

Aikuisten suositeltu suolan saanti on alle 5 g/vrk, ja valitettavasti tämä ylittyy monilla. Suolan liiallinen saanti liitetään moniin terveysriskeihin, kuten verenpaineen nousuun, sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaissairauksiin. Tämän vuoksi olisi tärkeää pyrkiä välttämään jokapäiväisessä syömisessään paljon suolaa sisältäviä tuotteita, kuten prosessoituja lihatuotteita, valmisruokia, juustoja sekä mausteseoksia.

Suola ja jodi

Ravitsemussuosituksissa suositellaan käyttämään jodioitua suolaa, sillä jodi on elintärkeä kivennäisaine kilpirauhasen toiminnalle. Kilpirauhashormoneja tarvitaan kehon aineenvaihdunnan toimintaan sekä kasvuun ja kehitykseen, ja jodi on keskeinen ainesosa näiden hormonien synteesiä. Jodi puuttuminen ruokavaliosta voi johtaa kilpirauhasen toimintahäiriöihin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Muita jodia sisältäviä elintarvikkeita jodioidun suolan lisäksi ovat mm. merenelävät, maitotuotteet ja kananmuna. Lisäksi elintarviketeollisuus saattaa käyttää ruoanvalmistuksessa jodioitua suolaa, minkä vuoksi myös viljatuotteet ja valmisruoat saattavat sisältää jodia.

Trendisuolat vs. perinteinen pöytäsuola

Trendikkäät suolavalmisteet ovat nousseet suosioon niiden erilaisten makujen ja koostumusten vuoksi. Usein väitetään, että näiden natrium ei olisi yhtä haitallista kuin muiden suolavalmisteiden. Kuitenkin niiden natriumpitoisuus on usein varsin samankaltainen sekä jodipitoisuus huomattavasti alhaisempi tai jopa olematon verrattuna perinteiseen pöytäsuolaan.

Trendisuolavalmisteiden käyttö saattaakin altistaa jodin puutostiloille. Lisäksi natrium, jota siis esiintyy kaikissa suolavalmisteissa, nostaa verenpainetta runsaasti käytettynä. Siksi jodioidun suolan saantia ei kuitenkaan tulisi lisätä riittävän jodin saannin toivossa.

Lähteet:

Pusa, T. Totta vai tarua ruususuolasta. Sydänliitto. https://sydan.fi/fakta/totta-vai-tarua-ruususuolasta/ (päivitetty 5.2.2020)

Ruokavirasto. Suola ruokavaliossa. www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/suola/ (päivitetty 13.5.2022)

Valtion Ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä Ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. (5. painos). www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja--ja-ammattilaismateriaali/julkaisut