Ravitsemusmyyttejä, joihin ei kannata uskoa

“Uusi vuosi, uusi minä” -puhe täyttää monen somekuplan näin vuoden vaihteessa. On olemassa monia ravitsemukseen liittyviä asioita, joiden esiintuominen on oikeasti fiksua ja yksilön hyvinvointia lisäävää, kuten esimerkiksi:

  • päivittäisen vedenjuonnin lisääminen

  • säännöllinen ateriarytmi

  • intuitiivisen syömisen lisääminen

  • monipuolisuuteen pyrkiminen

Henkilökohtaisesti olen myös sitä mieltä, että esimerkiksi Vegaanihaasteeseen mukaan lähteminen voi olla fiksu kokemus, etenkin jos suurin osa ruokavalion proteiineista tulee punaisesta lihasta. Sen sijaan kaiken maailman kitudieetit ja kieltolistat kannattaa jättää unholaan. Tässä muutama myytti, joihin saatat törmätä nyt, kun vuosi on vaihtunut.

Hedelmät lihottavat

Ei, ei ja ei. Painon nousuun vaikuttaa kokonaiskalorien saanti, ei mitkään yksittäiset ruokaryhmät. On tärkeää ymmärtää, että paino nousee, mikäli syöt liikaa kulutukseesi nähden. Jos haluat noudattaa jotain hedelmiin (ja vihanneksiin) liittyvää sääntöä, ota haltuun mieluummin ravitsemussuosituksista tuttu “puoli kiloa päivässä”. Voit siis hyvillä mielin nauttia aamusmoothiesi tai pilkkoa puuroosi banaania.

Terveellisyys tarkoittaa hoikkaa ulkomuotoa

Paino ei ole hyvä terveyden mittari. Paino on vain yksi osa yleistä terveyttämme ja on olemassa paljon tärkeämpiäkin indikaattoreita, joilla terveyden “hyvyyttä” tai “huonoutta” voidaan mitata. Voit olla hoikka ja elää uskomattoman epäterveellisesti tai olla ylipainoinen ja olla hyvässä fyysisessä kunnossa.

Syön terveellisesti, mikäli suosin rasvattomia tuotteita, kevyttuotteita ja sokerittomia tuotteita

Tässäkin tilanteessa kokonaisuus ratkaisee. Mikäli saat tarvittavan määrän rasvoja muusta ruokavaliostasi, rasvattomien tuotteiden suosimisessa tuskin on mitään vikaa. Usein kuitenkin luullaan, että kaikkea rasvaa pitäisi vältellä, vaikka pehmeiden rasvojen saaminen on terveydellemme ja kehomme toiminnalle äärimmäisen tärkeää. Kevyttuotteet taas eivät tee välttämästä tuotteesta terveellistä - vaikka perunalastuissa olisi 39% vähemmän energiaa kuin tavallisissa perunalastuissa, ne eivät silti ole terveellisiä. Kohtuus kuitenkin kaikessa, eikä herkuttelua ole tässä julkaisussa tarkoitusta kieltää.

Sokerittomat tuotteet ovat puhuttaneet julkisuudessa pari viime vuotta. Esimerkiksi sokerittomat limut, jogurtit ja vanukkaat saavat usein makunsa erilaisista makeutusaineista. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että keinotekoiset makeutusaineet voivat lisätä näläntunnetta ja aiheuttaa tarvetta ahmimiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että se määrä energiaa minkä säästät makeutusaineilla makeutettujen tuotteiden nauttimisella tulee luultavasti takaisin jollain toisella aterialla, kun näläntunne lisääntyy.