Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Ravitsemussuositukset laaditaan väestötason ravitsemuksen ja kansanterveyden parantamiseen, ruokapalvelujen, kuten päiväkotien ja koulujen ruokailujen kehittämiseen sekä terveyttä edistävää ja kestävää ruokajärjestelmää koskevaan päätöksentekoon. Suositukset perustuvat tämänhetkiseen tutkimustietoon ruoankulutuksesta, terveydestä sekä ympäristöstä, ja ne muuttuvat elintapojen ja kansanterveystilanteen muuttuessa sekä uuden tutkimustiedon myötä.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin 20.6.2023. Suosituksissa esitellään ensimmäistä kertaa ruoan terveyttä edistävien vaikutusten lisäksi myös ympäristö- ja ilmastonäkökulmia. Raportti suositteleekin:

  • Kasvipainotteista ruokavaliota, jossa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljaa

  • Runsasta kalan ja pähkinöiden käyttöä

  • Kohtuullista vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttöä

  • Rajoitettua punaisen lihan ja siipikarjan lihan käyttöä

  • Mahdollisimman vähäistä lihajalosteiden, alkoholin sekä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden käyttöä

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten perusteella luodaan Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansalliset ravitsemus- ja ruokasuositukset. Suomalaiset ravitsemussuositukset onkin tarkoitus päivittää ja julkaista vuoden 2024 aikana.

Lähteet:

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023: https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023

Ruokaviraston tiedotteet 20.6.2023: